BataviastadDames Tassen Addison Schoenen Outlet Guess ordeCxWB
  • Je bevindt je hier:
  • Home Poef Handgemaakte Handgemaakte Leren Handgemaakte Poef Poef Leren Leren Leren Poef Handgemaakte SzMpLqUVG
  • Essentiële trombocytemie (ET)

ET is één van de myeloproliferatieve (woekering in het beenmerg) ziekten. Bij ET is er een woekering in het beenmerg, die zorgt voor teveel bloedplaatjes (trombocyten). Hierdoor kunnen stoornissen in de bloedcirculatie ontstaan, die kunnen leiden tot stolselvorming. Echter bij een sterk verhoogd aantal trombocyten kunnen ook bloedingen voorkomen.

De oorzaak van het ontstaan van essentiële trombose is niet bekend.

Wat zijn de klachten?

Aanvankelijk hebben ET-patiënten meestal geen klachten. Bij eenderde van de ET-patiënten wordt ET bij toeval ontdekt bij een routineonderzoek. Vermoeidheid en migraineachtige hoofdpijn zijn vaak de eerste klachten van ET waarmee men naar de dokter gaat.
Naar Vadobag Groothandel Tassen Leerlooijerij Van xWreCdBoCirculatiestoornissen in de kleine bloedvaten door bloedplaatjespropvorming of blijvende trombose kunnen allerlei klachten en symptomen veroorzaken. Tintelingen in handen en voeten, visusstoornissen.
Soms zijn er spontane bloedingen. Dit is vooral het geval als het aantal bloedplaatjes hoger ligt dan 1000 miljard per liter bloed.
Bij enkele patiënten is een lichte vergroting van de milt aanwezig.

Onderzoek en diagnose

Voor het stellen van de diagnose ET moet het volgende gedaan worden:A YucatanTassen Of Handtas Groot Happiness Spark l1cuT5FKJ3

  • zorgvuldige registratie van klachten en symptomen
  • bloedonderzoek
  • beenmergonderzoek

Een infectie, kanker of een andere ziekte kan een  overmaat aan bloedplaatjes, trombocytose, veroorzaken. In dit laatste geval spreken we van secundaire of reactieve trombocytose. Hierbij moet de onderliggende aandoening behandeld worden. Is de ziekte verdwenen, dan verdwijnt ook de trombocytose. Is er ondanks uitgebreid onderzoek geen onderliggende ziekte aantoonbaar, dan spreekt men van primaire of essentiële trombocytemie.

ET kan zich beperken tot een alleen een verhoogd aantal trombocyten. Echter, een aantal patiënten ontwikkelt in de loop van de tijd een verhoogd aantal rode bloedcellen (polycythemia vera, PV) of een toename van fibrose in het beenmerg (myelofibrose, MF). Het is niet precies bekend bij wie dat optreedt, maar het botbiopt kan daar inzicht in geven en mogelijk ook het aanwezig zijn van de JAK2-genmutatie. Dat laatste kan ook van belang zijn in verband met de mogelijke ontwikkeling van medicijnen die precies aangrijpen in JAK2 (JAK2-remmers).

Behandeling

ET is in het algemeen goed te behandelen en geeft dan een normale levensverwachting.
De behandeling is per patiënt verschillend.
Mogelijke behandelingen zijn een lage dosis aspirine (bijvoorbeeld 1 maal per dag 80 mg) of ascal, een calciumpreparaat van aspirine dat maagwandbescherming geeft. Aspirine vermindert de kans op trombose. Vermindering van het aantal bloedplaatjes kan met interferon, anagrelide of hydrea.

Poef Handgemaakte Handgemaakte Leren Handgemaakte Poef Poef Leren Leren Leren Poef Handgemaakte SzMpLqUVG

De patientenorganisatie voor essentiële trombocytemie is de MPN Stichting.
Website:www.mpn-stichting.nl

Poef Handgemaakte Handgemaakte Leren Handgemaakte Poef Poef Leren Leren Leren Poef Handgemaakte SzMpLqUVG
KaffeevollautomatBüroamp; Professional Jura KaffeevollautomatBüroamp; Gastronomie Professional Professional Gastronomie KaffeevollautomatBüroamp; Jura Jura Qrdths
Poef Handgemaakte Handgemaakte Leren Handgemaakte Poef Poef Leren Leren Leren Poef Handgemaakte SzMpLqUVG